Sugydyti dantys, kol saldžiai miegate – pasirodo, tai įmanoma

Mes, gydytojai odontologai, nuolat girdime, kad odontologinės procedūros retai kam būna malonios. Dažnas mūsų pacientas pasvajoja, kaip būtų nuostabu, jei dantų gydymo metu nieko nejustų, o po jų atsibustų lyg iš gilaus ir malonaus miego su naująja savo šypsena. Pasirodo, kad tai jau nebe idėja, o vis dažniau lietuvių pasirenkama realybė.

Kalbiname „Periodont“ gydytoją anesteziologę Onutę Gaidelienę, kuri žino visus atsakymus, kaip palengvinti odontologinių procedūrų sukeliamą diskomfortą.

Gydytoja, papasakokite daugiau, apie kokį nejautros būdą galime galvoti, kai norime palengvinti odontologinių procedūrų atlikimą. Ar tai tokia procedūra, kuri paprastai atliekama chirurginio gydymo, pavyzdžiui, apendicito operacijos metu?

Jei norime palengvinti odontologinį gydymą pacientui, kuris išties dėl jo nerimauja, galime rinktis intraveninę nejautrą. Ji nuo įprastai chirurginių operacijų metu atliekamos nejautros skiriasi tuo, kad šiuo atveju pacientas nėra intubuojamas, tai reiškia, kad į kvėpavimo takus nėra įvedamas vamzdelis, per kurį tiekiamas deguonis, nes žmogaus kvėpavimo funkcija taikant šį metodą nėra slopinama. Atliekant intraveninę nejautrą pirmiausia į veną įvedamas kateteris, labai panašiai, kaip ir imant kraujo mėginį iš venos, per kurį šiam tikslui leidžiami vaistai, nuo kurių apsnūstate ir užmiegate giliu miegu, nors visos jūsų gyvybinės funkcijos lieka nepakitusios: kvėpuojate pats, galite atsikosėti ir panašiai.

Ar galite išskirti žmones, kuriems galima ir verta atlikti tokią nejautrą kaip pagalbinę priemonę suteikiant komforto odontologinių procedūrų metu? Ar tokiai nejautrai reikia kaip nors pasiruošti, pavyzdžiui atlikti kraujo tyrimus?

Iš tikrųjų, tokia nejautra beveik neturi kontraindikacijų, ją galime taikyti tiek vaikams, tiek suaugusiems. Manyčiau, kad žmogus, kuris išties stipriai nerimauja prieš odontologines procedūras, jas dėl baimės nuolat atideda arba sunkiai toleruoja, pavyzdžiui, dėl itin stipraus pykinimo reflekso, tikrai gali sau padėti pasirinkdamas tokį būdą. Prieš atliekant nejautrą visada pasikalbame su pacientu apie jo sveikatos būklę, bendrinius susirgimus, aptariame būsimą eigą ir tai, kad prieš procedūrą reikės kurį laiką nevalgyti ir negerti. Atliekant tokią nejautrą nereikalinga prieš tai atlikti jokių tyrimų, tik su savo gydytoju odontologu aptarti, kurias procedūras atliksite taikant tokį metodą.

Gydytoja, papasakokite plačiau, kaip atliekama ši nejautra, kokia tokio pobūdžio odontologinio gydymo eiga, kad mūsų pacientai turėtų pakankamai informacijos ir įsivaizduotų, ko tikėtis?

Po to, kai sutariame dėl būsimo gydymo, jūs tiesiog atvykstate į kliniką kurį laiką nevalgę ir negėrę. Tuomet, dar kartą aptarę visą eigą, į veną įvedame kateterį ir pradedame lašinti vaistus, nuo kurių vos kelių minučių bėgyje jūs jau saldžiai užmiegate, o jūsų gydytojas odontologas atlieka suplanuotus darbus. Žinoma, aš, kaip gydytoja anesteziologė, visuomet atidžiai stebiu jūsų būklę, širdies ritmą, kvėpavimo parametrus, miego gylį. Kaip aš mėgstu sakyti mūsų pacientams, jūs, žinodami, kad viską, ką reikėjo suplanuoti, jau aptarėte, galite leisti sau gerai išsimiegoti, o mūsų profesionali komanda tuo metu atliks darbą, kurį geriausiai moka. Jei odontologinių darbų apimtis labai didelė, juos galime atlikti keliais etapais, tuomet pageidaujamu metu galime sustabdyti vaistų tiekimą, kad jūs nubustumėt, galėtumėt eiti pavaikščioti ar į tualetą, jei yra poreikis, o po šios pertraukėlės vėl užmigtumėte tolesnėms procedūroms.

Sakykite, kaip mūsų pacientai turėtų suplanuoti savo laiką poprocedūriniam periodui? Ar jie kurį laiką bus nedarbingi, ar turės atsigauti pooperacinėje palatoje?

Šio nejautros būdo privalumas tai, kad vos nustojus lašinti vaistus, keliolikos minučių bėgyje jūs jau būnate prabudęs, nebūdingi pykinimo, didelio apsvaigimo reiškiniai, todėl kurį laiką pakalbėję apie atliktas procedūras, įvertinę jūsų savijautą ir, matydami, kad jaučiatės gerai, galime jus išleisti namo. Žinoma, geriausia, kad jus parsivežtų artimieji ar grįžtumėte taxi, tačiau net už kelių valandų, tuo labiau sekančią dieną galėsite vairuoti, o pradėti savo įprastą gyvenimą gal net dar anksčiau. Reikėtų akcentuoti ir tai, kad dažnai susiduriame su įvairiais mitais apie bendrinės nejautros poveikį žmogaus sveikatai, atminčiai, tačiau jie nėra pagrįsti: vaistų poveikis yra toks, kad jūs pramiegate jums atliekamas procedūras ir, aišku, jų neatsimenate – o juk būtent to mes ir siekiame, bet vos tik baigiame tiekti vaistus, jų poveikis ties tuo ir baigiasi.

Adresas

Mindaugo g. 1a, Vilnius.
Kaip mus rasti?

Telefonas
Darbo valandos
I – V 8 00 – 20 00
VI – VII Uždaryta